In afvalwater van bepaalde bedrijven zitten heel wat vetten. Die vetten lossen niet op in water en kunnen ervoor zorgen dat de leidingen verstopt raken of dat het riool aangetast wordt. Daarnaast zijn ze ook erg belastend voor het milieu. Zo kunnen de kosten om uw water te zuiveren erg hoog oplopen. Een vetafscheider, ook wel vetvangput genoemd, kan hierbij een goede oplossing zijn. Vetten en slib worden dan uit het afvalwater gehaald. Probleem opgelost!
Wat is een vetafscheider?
Een vetafscheider, vetput, vetvanger of vetvangput is gewoon een put gemaakt van beton, kunststof of staal. In zo’n vetput worden afvalwater en vetten van elkaar gescheiden, zodat de vetten niet in de riolering terechtkomen. De vetten kunnen zowel van natuurlijke als van dierlijke aard zijn.
Heeft iedereen een vetvanger nodig?
Een vetput is enkel verplicht voor bedrijven die voedingsmiddelen verwerken of dieren slachten. Voor particulieren is een vetafscheider dus niet nodig. De meest voorkomende bedrijven die een vetvanger laten plaatsen zijn grootkeukens en slagerijen. Ook vrijwel alle horeca-uitbaters hebben een vetvangput.
Hoe werkt een vetput?
Vethoudend water dat door de afvoer in de keuken loopt, komt in de vetvangput terecht. In de vetput wordt de stroom van het afvalwater afgeremd. Zo raken water, slib en vetten van elkaar gescheiden. Slib is zwaar en zal naar de bodem zinken. Vetten zijn daarentegen heel licht en zullen bovendrijven. Het is dus de zwaartekracht die ervoor zorgt dat de vetten correct van het water gescheiden worden. Enkel het water loopt daarna door naar de riolering. De vetten en het slib blijven achter in de vetvanger.
Onderhoud van de vetvangput
Het slib en de vetten die in een vetput achterblijven, stapelen zich na verloop van tijd op. Het is dus belangrijk om de vetput regelmatig leeg te maken en te reinigen. Hiervoor kunt u terecht bij een gespecialiseerde ruimdienst. Zij spuiten de vetafscheider dan volledig uit met een hogedrukreiniger. Ook alle inkomende en uitgaande leidingen worden aangepakt. Het vet dat uit de put wordt gehaald voeren zij af naar een erkende verwerkingsfirma. Zorg er zeker voor dat u van hen een verwerkingsattest krijgt.
Geregeld onderhoud verlengt de levensduur van uw vetvanger en zorgt voor een blijvende optimale werking. Het is wettelijk verplicht om de vetafscheider minimaal een keer per jaar te reinigen. Het is ook tijd om actie te ondernemen wanneer de slibopvangruimte voor de helft gevuld is of de vetlaag 15 centimeter dik is.
Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen
De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!