De meest voorkomende oorzaken van een verstopping

Een verstopt toilet? Of een afvoer die niet goed meer doorloopt? Er bestaan snelle oplossingen om die problemen te verhelpen, maar het is belangrijk om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak van de verstopping. Zo kunt u dezelfde problemen in de toekomst vermijden. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende oorzaken.

Oorzaken van een verstopte afvoer in de keuken

Etensresten in de gootsteen

Iedereen komt het wel eens tegen: dat ene bord met een restje lasagne blijft even staan in de gootsteen voor het afgewassen wordt. Misschien steken we borden die eigenlijk nog te vuil zijn in de vaatwasser … Die doet uiteindelijk toch het werk voor ons. Een opeenstapeling van etensresten in de gootsteen en vaatwasser zijn meestal de oorzaak van een verstopte afvoer in de keuken. Veeg de etensresten altijd zo goed mogelijk weg met wat keukenpapier voor u bestek, borden, kookpotten of pannen afwast.

Zeepresten

Het klinkt iets properder dan etensresten in de gootsteen, maar ook zeepresten kunnen problemen geven in uw afvoer. Als de zeepresten zich opstapelen, wordt de diameter van de afvoer steeds kleiner en loopt het water niet goed meer weg. Het gevolg? Een verstopping! af en toe kokend water door de afvoer gieten kan al helpen.

Kalkaanslag in de afvoer

De hardheid van water is verschillend in alle regio’s en kunt u dus niet kiezen. Dat betekent dat de hoeveelheid kalk in het water overal anders is. Als water met een hoge hoeveelheid kalk herhaaldelijk door uw afvoer loopt, kan er serieuze kalkaanslag gevormd worden. Die kalkaanslag kan zo hardnekkig zijn dat de afvoer verstopt raakt. Om kalkaanslag te voorkomen, kunt u geregeld heet water met soda door de afvoer gieten. Een andere, iets duurdere maar duurzame oplossing is een waterontharder plaatsen.

Oorzaken van een verstopt toilet

Urinesteen

In urine zitten bepaalde zouten. Wanneer die in aanraking komen met kalk, wordt urinesteen gevormd. Als urinesteen zich vervolgens opstapelt, raakt de afvoer van het toilet verstopt. Urinesteen verwijderen doet u best met een grote hoeveelheid warm water en wat schoonmaakazijn.

Afval in het toilet

Wie kinderen heeft zal het wel al eens meegemaakt hebben: een stuk speelgoed komt in het toilet terecht, of misschien is het wel een koekje. In het beste geval kunt u het er nog net op tijd uitvissen, maar soms is het kwaad al geschied. En het moeten niet noodzakelijk spectaculaire voorwerpen zijn: de grootste veroorzakers van verstoppingen in toiletten zijn tampons, vochtige doekjes, toiletblokjes of … wc-papier. Wees dus zuinig met toiletpapier en als er iets anders in het toilet terechtkomt, vis het er dan zo snel mogelijk uit.

Kalkaanslag in de afvoer

Net als in de keuken, kan kalkaanslag ook voorkomen in de afvoer van uw toilet. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verstopping. Geregeld spoelen met warm water en soda is de oplossing!

Oorzaken van een verstopte afvoer in de badkamer

Haren in het putje

De haren uit het putje van de badkamer halen … Niet de meest aangename klus, maar iemand moet het doen! Als er te veel haren te lang in het putje blijven zitten, ontstaat er een steeds groeiende haarbal. Uiteindelijk zal het water dan niet meer door de afvoer kunnen lopen. Haal de haren waar u makkelijk aankunt af en toe uit de afvoer. Zit de afvoer dan toch nog verstopt, dan kunt u aan de slag met heet water en soda.

Zeepresten of kalkaanslag

Niet alleen haren zorgen voor een verstopping in de afvoer van uw badkamer, ook zeepresten zijn vaak een boosdoener. Hier komen heet water en soda eveneens goed van pas. Daarnaast kan ook kalkaanslag de boosdoener zijn. En waar kraantjeswater is, ontstaat kalk. Ook in de badkamer kan kalkaanslag zorgen voor een verstopping van uw afvoer.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak