Verstopte afvoer
in de keuken of badkamer

Merk je dat het water in je gootsteen, bad of lavabo niet vlot meer wegloopt? Loopt het toilet niet goed meer door? Begint het afvoerputje onaangenaam te ruiken? Dan kan je te maken hebben met een verstopte afvoer.

Hoe ontstaat een verstopte afvoer?

Een verstopte afvoer kan tal van oorzaken hebben, die in de meeste gevallen kunnen worden voorkomen.

Zo kan de afvoerbuis van een toilet verstoppen door zaken die eigenlijk niet in een toilet thuishoren. Denk maar aan tampons, vochtige doekjes of misschien wel speelgoed. Ook vorming van urinesteen kan leiden tot een verstopte wc, net zoals hardnekkige kalkaanslag waardoor de buis steeds smaller wordt.

In de keuken kunnen etensresten, zeepresten en kalkaanslag de boosdoeners zijn. Borden vol etensresten uitspoelen voor ze in de vaatwasser gaan, kan leiden tot ophoping in de afvoerbuizen. Reinig borden, pannen en potten dus eerst met keukenpapier, zodat de grootste resten reeds verwijderd zijn.

Het spreekt voor zich dat afvoerproblemen in de badkamer vooral te wijten zijn aan haren in de sifon, alsook zeepresten en kalk. Wanneer we ons wassen, douchen of scheren verliezen we haren, die in de leidingen beginnen samen te klitten. Zo ontstaat er als het ware een haarbal die de afvoer kan blokkeren. Dit is de grootste oorzaak van verstoppingen in de badkamer.

Hoe kan ik afvoerproblemen voorkomen of oplossen?

Wanneer er nog geen sporen van verstopping zijn, is het essentieel om je afvoerleidingen en sifons waar mogelijk geregeld schoon te maken. Zo ben je er steeds erg vroeg bij, mocht er ergens een probleem beginnen ontstaan. Treedt er toch verstopping op, dan zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken.

Heel vaak wordt een verstopte afvoer veroorzaakt door een hardnekkige prop vuil, die zich ophoopt in de sifon. Probeer het probleem eerst op te lossen met een ontstopper. Daarmee trek je je afvoerbuis vacuüm en zullen vuil en proppen loslaten.

Als dat niet werkt, kan je je sifon schoonmaken door deze los te schroeven en leeg te maken. Verwijder het vuil uit de sifon en reinig de afvoerbuis zelf ook.

Werken bovenstaande suggesties niet, dan betekent het dat de verstopping verder in de leiding wordt veroorzaakt. In dat geval kan je proberen om de afvoerbuis op een milieuvriendelijke manier te ontstoppen met kokend water, wat helpt bij vetophoping, of met baksoda en azijn. Werkt dat ook niet, probeer dan even met een ontstoppingsveer of je zo de verstopping kunt verhelpen.

Schakel onze
ontstoppingsdienst in

Bij hardnekkige verstoppingen is het mogelijk dat bovenstaande tips niet helpen. Bel gerust naar onze ontstoppingsdienst en vraag wat je moet doen. Indien nodig komen wij langs om het probleem op een professionele manier op te lossen, zodat jij snel weer verder kan. Bel naar het nummer van jouw regio: Mechelen, Antwerpen, Leuven of Heist-Op-Den-Berg

Gene plons
zonder ons

Onze blog

Op deze blog delen wij tips en weetjes, die u kunnen helpen bij het oplossen van kleine problemen, of het onderhouden van uw leidingen. Neem deze tips zeker ter harte, want voorkomen is uiteraard steeds beter dan herstellen. Veel leesplezier!

Bellen Maak een afspraak