Eerste hulp bij een lekkende waterleiding

Een torenhoge waterfactuur is nooit leuk. Is uw factuur hoger dan normaal? Dan zit u hoogstwaarschijnlijk met een verborgen lek in uw waterleiding. Of misschien is het lek wél zichtbaar? In deze blog leggen we uit hoe u een verborgen lek in uw waterleiding opspoort en hoe u een lekkende waterleiding kunt herstellen.

Vind het waterlek

U krijgt uw driejaarlijkse waterfactuur in de brievenbus en slaat steil achterover wanneer u het bedrag ziet dat u moet bijbetalen. Het waterverbruik is verdubbeld alsof er iemand extra in uw woning leeft, maar dat is helemaal niet het geval … In de meeste gevallen zit u dan met een lek in een waterleiding, zonder dat u het weet. Hoe kunt u een eventueel waterlek opsporen?

  1. Bekijk uw watermeter. Ziet u het metertje lopen zonder dat er water afgenomen wordt aan een kraan? Dan weet u zeker dat er een lek is. Ziet u het niet draaien? Noteer dan de huidige meterstand.
  2. Gebruik enkele uren geen water. Het is aangeraden om de stand van uw watermeter te noteren voor u gaat slapen. U verbruikt immers geen water wanneer u slaapt. Vermijd om het toilet door te spoelen en steek ook de vaatwasmachine niet aan.
  3. Noteer opnieuw de meterstand. Als u ’s morgens opstaat, ga dan meteen opnieuw naar de watermeter en vergelijk de stand met die van de avond ervoor. Is de nieuwe stand hoger dan de vorige? Dan is er een lek en weet u meteen hoe groot dat lek is.

Meest voorkomende waterlekken

Blijkt na de controle van de watermeter dat u met een lek zit? Dan moet u zo snel mogelijk het lek opsporen en dichten. Wij geven hieronder mee wat de vier meest voorkomende plaatsen zijn van een eventueel lek in een waterleiding:

  • De waterboiler: water stroomt door de veiligheidsgroep en blijft lopen. Normaal stopt de doorstroming, maar als dit niet het geval is, blijft de waterteller verder tellen.
  • De waterkraan drupt. Controleer alle kranen, ook die van de wasmachine of de vaatwasmachine en voel of ze nat zijn.
  • Het toilet blijft doorlopen of er is een blijvend waterstraaltje in de toiletpot dat kalkaanslag veroorzaakt.
  • Er zit een scheurtje in de waterleiding. Vaak ziet u dan een vochtplek of witte aanslag op een muur of vloer.

Heeft u na deze verwoede pogingen het lek nog steeds niet gevonden? Neem dan contact op met een lekdetectiebedrijf en een verzekeraar. Op die manier kunt u hoge kosten voorkomen en wordt uw lek tijdig gedetecteerd.

Herstel zelf het lek in uw waterleiding

U kunt ook zelf een lek in uw waterleiding herstellen. Is er sprake van een groot lek waar het water uitstroomt? Dan is het niet evident om zelf het lek te herstellen. Draai alvast de hoofdkraan toe. Zo vermijdt u dat het water snel doorstroomt en voorkomt u een grote toevloed aan water.

Als het gaat over een klein scheurtje, kunt u zeker zelf enkele maatregelen nemen om het waterlek tijdelijk op te lossen. Vang het lekkende water op, draai de hoofdkraan dicht en gebruik speciale tape die water tegenhoudt. Ondertussen heeft u tijd om de nodige materialen voor de herstelling te voorzien, om de leiding te vervangen of om een vakman te contacteren. Informeer u voldoende voor u start met de klus, want een waterleiding vervangen is echt niet evident.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak