Mogelijke oorzaken van een borrelende afvoer

Klokklokklokklokklok, en het water in uw afvoer stroomt weg. Hoort u soms een vreemd, borrelend geluid wanneer u het water laat weglopen in uw afvoer? Vaak is een borrelende afvoer een voorbode van een groter probleem. Een verstopping of een overvolle riool zijn enkele mogelijke oorzaken voor een ‘klokkend’ geluid in de afvoer.

Een doorgezakte leiding

Is het borrelend geluid enkel hoorbaar als iemand een douche neemt, het toilet doorspoelt of de wasmachine aanstaat? Dan kan het zijn dat een liggende leiding onderaan de woning doorgezakt is. Een doorgezakte leiding zorgt voor een slechte ontluchting met tot gevolg een lege sifon. Of misschien is de leiding naar de standleiding te lang. Een standleiding is een leiding die ervoor zorgt dat het vuile water van de bewoners per verdieping in een appartementsgebouw bijvoorbeeld, afgevoerd wordt. Als die standleiding te lang is, zijn obstakels onderweg niet vermijdbaar en duurt het even voor het water afgevoerd is. Mocht dit het probleem zijn, neem je best contact op met een loodgieter.

Slechte beluchting op het riool

Om al het afvalwater weg te kunnen voeren, is er een ontluchtingskanaal op uw riool aangesloten. Ontluchting van het riool garandeert een optische werking van het systeem. Soms komt het voor dat er geen, of een slechte beluchting is aangesloten op het riool. Bij het douchen ontstaat er een vacuüm in de leiding. De lucht is nodig om uw afvalwater af te voeren, dus de leiding zoekt ergens anders lucht. In de afvoer van uw lavabo bijvoorbeeld, waardoor u daar een klokkend geluid hoort. Dan kan het zijn dat het beluchtingskanaal is afgebroken. Let hier dus ook zeker mee op bij verbouwingen, want een kanaal kan snel geraakt worden.

Een wateroverschot in het riool

Is er de laatste dagen heel veel regen uit de lucht gevallen? Dan is er een overvloed aan water in het riool. Als de rioleringen volzitten of overstromen wordt alle lucht uit de riolering getrokken. Die lucht is wel nodig om het water af te voeren, dus ontsnapt ze maar via de andere aangesloten rioleringen. Ook dat kan dus de oorzaak zijn van een borrelende of pruttelende afvoer.

Verstopping van de afvoer

Een borrelende afvoer kan tot slot ook wijzen op een aankomende verstopping. Als het water wegloopt en u een pruttelend geluid hoort, zit er duidelijk iets in de weg die de doorstroming van afvalwater verhindert. Giet wat ontstoppingsmiddel in de afvoer of probeer met een trekveer wat viezigheid uit te halen. Doet u dit niet? Dan krijgt u vroeg of laat problemen met een verstopping in de afvoer.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak