Ontstoppen met soda of azijn, een goed idee?

Ontstoppen met soda of azijn is zeker een goed idee. Om een verstopte afvoer te ontstoppen is er in principe niet zo veel nodig, maar u moet natuurlijk weten hoe u te werk moet gaan. Chemische ontstoppingsmiddelen werken zeker, maar bij veelvuldig gebruik brengen ze ernstige schade toe aan uw leidingen en dan zit u weer in de problemen. Soda en azijn zijn dan een goed alternatief! Beide middeltjes zijn milieuvriendelijk en helemaal veilig voor uw leidingen. In deze blog leggen we uit hoe u ermee aan de slag gaat.

Soda en azijn, wat is dat eigenlijk?

Soda bestaat in verschillende vormen: er is baking soda en kristalsoda. U kan beide zeker gebruiken om een afvoer of een toilet te ontstoppen. Het enige verschil is dat kristalsoda, ook wel huishoudsoda genoemd, meer zuur bevat dan baking soda. Kristalsoda zal dus een pak sterker inwerken op de verstopping en biedt een grotere kans op een succesvolle ontstopping dan baking soda.

Azijn is een levensmiddel dat wordt bereid door gegiste producten te laten verzuren met bepaalde bacteriën. Het is een middeltje dat voor bijna alles in het huishouden gebruikt kan worden: het laat vettige pannen weer stralen, zorgt voor schone ruiten of een blinkende badkamer. Én het komt natuurlijk ook van pas bij een verstopte afvoer of toilet.

Ontstoppen met soda of azijn: een stappenplan

Zowel soda als azijn zijn sterke natuurlijke middelen. De beste keuze is dus om ze samen in te zetten om een verstopping in uw afvoer of toilet te verhelpen. Hieronder volgt een stappenplan waarmee een plaatselijke verstopping perfect verholpen kan worden.

  1. Zet een kom water op het vuur en breng het water aan de kook. Wanneer het kookpunt bereikt is, doet u er de sodakristallen voorzichtig bij. Giet dit mengsel in het toilet of de afvoer die u wil ontstoppen.
  2. Giet daarna ook een kopje azijn in het toilet of de afvoer. Meng de soda en het azijn zeker niet vooraf. De mengeling zal namelijk meteen bruisen. Blijf dus zeker op veilige afstand wanneer u azijn in het toilet of de afvoer giet.
  3. Laat het soda- en azijnmengsel ongeveer 15 minuten inwerken.
  4. Breng nogmaals een kom water aan de kook en giet heet water door de afvoer of het toilet.

Wat als azijn of soda niet volstaan?

In sommige gevallen zit de verstopping diep in de leiding of in het riool, of wordt de verstopping veroorzaakt door harde objecten. Dan zal ontstoppen met soda of azijn niet volstaan en schakelt u best een professionele ontstoppingsdienst in.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak