Op zoek naar een woning? Inspecteer het sanitair!

Is het geen zalig gevoel? Op zoek gaan naar een woning waar u uw dagen kunt spenderen zonder zorgen? Natuurlijk wel! Zodra u een woning bezoekt, kan die eerste klik er zijn. Maar ga nooit te snel in op een aanbod. Verborgen gebreken zijn altijd mogelijk, waardoor u tijdens de bezichtiging beter met uw voeten op de grond blijft. Een controle van de sanitaire en andere technische voorzieningen is minstens even belangrijk als die spontane klik. Enkele tips om niets over het hoofd te zien.

Wat is belangrijk tijdens een huisbezoek?

U wilt veel daglicht, een goede oriëntatie, een hoge EPC-score, een grote tuin en de beste locatie. Zijn deze elementen op uw checklist aangevinkt? Dan plant u een bezoekmoment in. In de meeste gevallen is de eigenaar of de makelaar aanwezig tijdens het plaatsbezoek om uw vragen te beantwoorden. Maak dus gebruik van die kans en wees voldoende kritisch, zeker als u meteen een klik voelt met de woning.

Zo is het bijvoorbeeld van groot belang om te weten in welke staat de woning zich bevindt qua isolatie en nutsvoorzieningen, maar polst u beter ook naar mogelijke problemen met elektriciteit of sanitaire installaties. De makelaar of verkoper zal deze gebreken meestal niet ter sprake brengen, dus wees hiervoor voldoende waakzaam.

Problemen met het sanitair zijn meestal onzichtbaar

Zoals we allemaal weten komt een sanitair probleem meestal onverwachts. Enkele veelvoorkomende problemen die af en toe opduiken:

  • Geurhinder
  • Kapotte kranen en leidingen
  • Lekkages
  • Verstoppingen
  • Vocht

Het enige wat u makkelijk opspoort is geurhinder. Wanneer u opvallend veel geurstokjes en geurkaarsen ontdekt in de woning tijdens het bezoekmoment, kan het zijn dat de verkoper of verhuurder de stank verdoezelt. Is dit het geval? Ga hierop in en vraag het na. Lekkages, verstoppingen en vocht zijn moeilijker op te sporen, waardoor een sanitaire inspectie nodig is.

Een grondige sanitaire controle voorkomt verrassingen

Handen uit de mouwen, dus! Het sanitair inspecteren kan makkelijk door de kranen even aan te zetten, het toilet door te spoelen en de douche te testen. Is de waterdruk goed, lekt er geen water aan de onderkant van de lavabo’s en spoelt het toilet vlot door? Dan zijn deze zaken in orde. Merkt u daarentegen dat het toilet moeilijk doorspoelt of dat het water naar boven komt in de afvoeren? Spreek het uit en vraag naar de oorzaak, wie weet is de eigenaar of de makelaar al op de hoogte van het probleem.

Let ook voldoende op de luchtcirculatie in de ruimtes van de sanitaire voorzieningen en de boiler. Als de warmte en het vocht niet makkelijk weg kan, zijn schimmels niet uitgesloten.

Merkt u iets op tijdens uw sanitaire inspectie?

Het allerbelangrijkst: spreek het uit wanneer u iets onverwachts opmerkt tijdens de bezichtiging. In vele gevallen kan een gespecialiseerde firma een sanitair probleem verhelpen, maar het is belangrijk dat u ervan op de hoogte bent. Als er toch een probleem opduikt, bel even naar een professionele ruimdienst voor meer informatie. Enkel zo slaapt u op beide oren wanneer u het huurcontract of de compromis zal tekenen.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak