Sanitaire installatie afsluiten bij een verre reis? Doe het uit voorzorg!

Vertrekt u binnenkort voor een lange tijd naar het buitenland? Dan is het laatste waar u aan denkt waarschijnlijk uw sanitaire installatie. Uw huis is hoogstwaarschijnlijk beveiligd tegen diefstal, maar er zijn nog geen voorzorgsmaatregelen genomen in uw sanitair. En geloof het of niet: lekkages en verstoppingen komen vaker voor dan u denkt! En dan nog maar te zwijgen over het water dat ongewild verloren kan gaan. Om onnodig waterverbruik en problemen bij thuiskomst te vermijden, neemt u het best enkele voorzorgsmaatregelen. Wij geven graag enkele tips waarmee u uw sanitaire installaties beschermt tegen schade.

Waterschade in het sanitair voorkomen

De meesten sluiten alle deuren goed af wanneer ze het huis verlaten voor een langere periode. Het ergste wat volgens velen kan gebeuren is vandalisme of inbraak. Maar niets is minder waar. Wat als uw badkamer onder water staat door een lek of het uren in de wind stinkt bij thuiskomst na uw ontspannende vakantie? De paniek zal snel toeslaan. Want vergis u niet: een waterlek is er vaak zonder dat u het weet!

Draai de hoofdkraan dicht tijdens uw afwezigheid

Een eerste en misschien wel belangrijkste maatregel die u kan treffen is de hoofdkraan afsluiten. Op die manier verkleint de kans op lekkages zienderogen. Ontstaat er een lek in uw sanitair wanneer u er niet bent? Dan zal het water zeker niet ver doorstromen. Door de kranen af te sluiten, blijft de schade beperkt.

Schakel de warmteboiler voor sanitair water uit

Niemand in uw huis heeft warm water nodig tijdens uw welverdiende vakantie. Sommige boilers produceren enkel warm water op vraag. Maar andere beschikken over een warmwatertank die regelmatig opwarmt. Wanneer de boiler dus nog aanstaat bij vertrek, blijft het water op temperatuur, ook al zal u dat water niet gebruiken. Op die manier verbruikt u onnodig energie en kunnen muizen het warm water in uw sanitair gebruiken. Bij vertrek schakelt u dus het best de waterboiler tijdelijk uit of plaatst u die in vakantiemodus.

Voorkom verstoppingen in dakgoten en sanitaire installaties

Een laatste tip is de volgende: door uw dakgoten schoon te maken voor vertrek, voorkomt u verstoppingen in dakgoten. Op die manier stroomt het water makkelijk weg en stapelen er zich geen blokkages op in de leidingen. Maar ook verstoppingen in sanitaire installaties vallen te vermijden. Door regelmatig een gespecialiseerde ruimdienst in te schakelen voor camera-inspectie, maar ook uw putten op tijd en stond te ledigen, voorkomt u problemen bij thuiskomst.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak