Sanitaire problemen tijdens de winter: hoe voorkomen?

De koude maanden zijn aangebroken, de wegen opnieuw glad. Bladeren dwarrelen van de bomen en komen terecht in de regenpijp. Leidingen bevriezen en springen. Ons sanitair krijgt het zwaar te verduren tijdens de winter. En wie denkt aan sanitaire problemen, denkt automatisch aan hoge kosten. Gelukkig kunnen we ons met deze tips behoeden voor elk sanitair probleem.

Een goed onderhouden cv-ketel voorkomt sanitaire problemen

De temperatuur daalt stevig tijdens de winter. Daarom is het van groot belang dat uw cv-ketel naar behoren functioneert. Om te voorkomen dat uw verwarming het niet begeeft op koude dagen, verdient uw cv-ketel een tweejaarlijks onderhoud. Versleten onderdelen worden dan tijdig vervangen, problemen preventief behandeld. Een storing in uw cv-ketel en bijgevolg een sanitair probleem, zal tijdens die koude dagen dus niet voorkomen.

Behoed waterleidingen op bevriezen

Water zet uit als het bevriest. Zeker op installaties aan de buitenkant van uw woning komt dit probleem tijdens de wintermaanden vaak voor. Helaas kunt u de schade niet meteen zien op het moment dat de leiding bevriest, maar merk je het pas op wanneer het dooit. Om grote kosten aan kapotte leidingen te voorkomen, neemt u het best volgende maatregelen:

  • Draai de watertoevoer dicht en laat de kranen leeglopen.
  • Op die manier krijgt water geen kans om te bevriezen en uit te zetten, waardoor je leidingen niet zullen springen.
  • Voorzie extra isolatie rond uw leidingen. Zo is warmtetape of een warmtelint de redder in nood om bevriezing in de leidingen te voorkomen.
  • Sluit ook uw warmtemeter af en bedek kranen met isolerend materiaal dat niet bevriest.
Duiken er ondanks deze maatregelen toch sanitaire problemen op? Komt er bijvoorbeeld geen stromend water meer uit uw kranen? Dan is uw leiding hoogstwaarschijnlijk verstopt, gesprongen of bevroren. Test uitvoerig of u nergens een lek of barst ziet. Is dat wel het geval? Contacteer dan een loodgieter. Is dat niet het geval? Een ruim- of ontstoppingsdienst helpt u graag bij de opsporing van uw probleem.

Preventieve doorspuiting van regenpijpen en afvoerbuizen

Neergedwarrelde bladeren en sneeuw blokkeren water in afvoerbuizen en regenpijpen. Ook putjes raken vol en verstopt, waardoor een afvoerverstopping of een blokkage in de regenpijp niet uitgesloten is. Om problemen met uw sanitaire installatie te voorkomen, dient u afvoerbuizen proper te houden. U kunt kiezen voor een preventieve doorspuiting van uw regenpijpen en afvoerbuizen zodat ze voor de winterse koude volledig schoon zijn. Zo geeft u doorsijpelend water en verstoppingen minder vrij spel en bent u behoed voor sanitaire problemen.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak