Septische put ontluchten: een must?

Uw septische put goed ontluchten is zeker een must! Water heeft namelijk lucht nodig om afgevoerd te worden. Een gebrek aan ontluchting kan schade veroorzaken aan andere installaties. Een slechte ontluchting veroorzaakt dan weer vieze geurtjes rondom uw woonst. Een goede ontluchting is dus noodzakelijk! Maar hoe wordt een septische put ontlucht? En heeft een beerput ook ontluchting nodig? We lichten het allemaal toe in deze blog.

Waarom septische put ontluchten?

Water heeft lucht nodig om correct afgevoerd te worden. In een goed werkende septische put is voldoende lucht beschikbaar. Zo kan het afvalwater uit de septische put makkelijk doorstromen naar de riolering. Bij gebrek aan ontluchting, of bij een slechte ontluchting kan de lucht op een andere plaats onttrokken worden, bijvoorbeeld bij de wasbak of de aansluiting van de wasmachine. Een goede ontluchting is dus noodzakelijk om schade te vermijden aan uw installaties in huis.

Hoe septische put ontluchten?

Een septische put kan op twee manieren ontlucht worden. U kunt bijvoorbeeld een ontluchting plaatsen op de septische put zelf. Een buis die aan de septische put verbonden is, leidt dan naar een plaats in uw tuin. Bij voorkeur wordt de geur afgeleid naar een plaats die ook al niet zo fris ruikt, bijvoorbeeld de composthoop. Een andere optie is om een ontluchting te voorzien op uw afvoersysteem. De lucht wordt dan via het dak afgevoerd. Soms wordt de regenpijp hiervoor gebruikt, maar dat is absoluut niet aan te raden. Via de regenpijp komt er namelijk ook water in de septische put terecht. Als uw dak slechts een heel klein oppervlak heeft, kan dit wel een oplossing zijn. Win zeker het advies in van een vakman voor u de regenpijp als ontluchting gebruikt.

In het algemeen moet de ontluchtingsbuis goed geplaatst worden. Als de buis te dicht bij uw ramen hangt, kunt u last krijgen van een vieze rioolgeur. Vergeet hierbij zeker de dakramen niet.

Beerput ontluchten

Een beerput is niet hetzelfde als een septische put. Aangezien een septische put aangesloten is op het riool, is een goede ontluchting essentieel. Een beerput is echter niet verbonden met de riolering. Al het afvalwater en de ontlasting van het toilet worden opgevangen in de beerput. Het afvalwater trekt in de grond en de ontlasting stapelt zich op in de put. Ontluchten is in dat geval dus niet nodig. Het is dan wel weer belangrijk om de beerput op tijd en stond te laten legen en reinigen door een gespecialiseerde ruimdienst.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak