Waarom vrouwelijke verzorgingsproducten het toilet verstoppen

Spoelt u af en toe vrouwelijke hygiëneproducten zoals tampons, maandverbanden of vochtige doekjes door in het toilet? Deze slechte gewoonte leert u beter snel af, want vrouwelijke verzorgingsproducten veroorzaken verstopte toiletten. U doet dit waarschijnlijk omdat veel producenten een symbool op de verpakking plaatsen dat het product veilig is om door te spoelen. Maar helaas is dat geen goed idee. Benieuwd welke hygiëneproducten de wc verstoppen en wat de oorzaak daarvan is? Ontdek het hier.

Toilet verstopt door sanitaire producten?

Wie een hygiëneproduct doorspoelt in de wc, is er verantwoordelijk voor dat die producten in de leidingen en het riool terechtkomen. Deze voorwerpen zijn erop voorzien dat ze vocht absorberen en uitzetten. Wanneer ze doorgespoeld worden in de wc, stapelen ze zich op in de leidingen en is een verstopping niet uitgesloten. En zo’n verstopping is geen klein probleem, integendeel. Vieze geuren, overstromingen en borrelende geluiden kunnen zomaar opduiken, met alle gevolgen van dien. Spoel daarom dus nooit hygiëneproducten door in de wc en vermijd op die manier problemen met het toilet, de leidingen, riolering en afvoeren.

Welke producten veroorzaken een verstopt toilet?

Het is dus belangrijk dat u zich er bewust van bent dat vrouwelijke hygiëneproducten niet in de wc horen. Maar welke hygiëneproducten zorgen er nu voor dat uw toilet verstopt?

  • Maandverband
  • Condooms
  • Babydoekjes
  • Billendoekjes
  • Make-updoekjes
  • Tampons

Naast hygiëneproducten zijn er nog heel wat andere zaken die niet thuishoren in het toilet. Let er dus op dat u ze nooit in de wc deponeert. Doet u dit toch, dan loert een verstopping om de hoek. En weet dat de kosten om die verstopping te verhelpen vaak hoog oplopen.

Waar moeten die verzorgingsproducten dan wel heen?

De meest gebruikelijke manier om een tampon of maandverband weg te gooien is door het in toiletpapier te wikkelen en in een kleine vuilnisbak naast het toilet te deponeren. Ook andere hygiënische producten horen thuis in de vuilnisbak. Let u graag op uw ecologische voetafdruk? Kies dan bijvoorbeeld voor tampons die voor 100% bestaan uit katoen en die biologisch afbreekbaar zijn in een composttoilet of septische tank. Maar let op: biologisch afbreekbaar is niet gelijk aan doorspoelbaar!

Een biologisch afbreekbare tampon wordt gemaakt van natuurlijke materialen, klopt. Maar als u die tampon doorspoelt, manoeuvreert die zich door smalle leidingen raakt het vast in een krappe bocht. Doe het dus niet en kies voor een composttoilet of voor een vuilnisbak. Dat is het simpelste.

Krijgt u toch te maken met een verstopt toilet door hygiëneproducten?

Neem dan zeker contact op met een professionele ruimdienst. Dankzij hun expertise verhelpen ze uw verstopt toilet in een mum van tijd!

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak