Wat zijn de meest voorkomende sanitaire problemen?

Een lekkende kraan, een verstopte afvoer of koud water tijdens een zalige douche: niks is zo vervelend als een sanitair probleem. Hoe goed u uw sanitair ook onderhoudt, geen enkel huis is immuun voor deze hinderlijke obstakels. De oplossing ligt gelukkig vaak voor de hand. Wij lijsten de meest voorkomende sanitaire noodgevallen op én reiken oplossingen om snel komaf te maken met die vervelende problemen.

Een lopend toilet: een groot sanitair probleem

Nadat u het toilet doortrekt, stopt het water met stromen en loopt de stortbak langzaam weer vol. In sommige gevallen blijft het water echter doorlopen, wat zorgt voor waterverspilling én een duurdere waterrekening. Meestal veroorzaakt vuil in de vlotter van uw WC dit probleem. Door de vuiligheid functioneert de vlotter niet meer optimaal waardoor die blijft hangen in de stortbak en de watertoevoer blijft openstaan. Een regelmatige, grondige schoonmaakbeurt van de spoelbak biedt soelaas.

Blijft het water doorlopen na een reiniging? Dan is kalkaanslag hoogstwaarschijnlijk de oorzaak. In dat geval giet u een antikalk middel in de stortbak van uw toilet. Laat het goedje een nacht intrekken en spoel de volgende dag door. Als de kalkaanslag verdwenen is, zal uw toilet niet meer doorlopen.

Een tweede sanitair probleem: lage waterdruk

U staat onder de douche en plots verzwakt de waterdruk waardoor u zich niet meer naar behoren kan wassen. Hoe pakt u dit hinderlijke probleem aan? Controleer eerst of de veiligheidskraan voor de warmtemeter openstaat. Is dat niet het geval? Ga dan na of de druk enkel afneemt bij warm water. In dat geval is de kans groot dat u een probleem heeft met uw boiler of warmwaterinstallatie.

Is er te weinig druk op één kraan? Mogelijks zijn de zeefjes in uw kraan verstopt door zeep, kalk of ander vuil. Door de kop van de kraan los te maken en te weken in azijn, verhelp je dit probleem makkelijk zelf.

Een verstopte afvoer

Een verstopte afvoer is een derde, veelvoorkomend sanitair probleem. In de keuken zijn etensresten die blijven plakken in de afvoerbuis meestal de boosdoeners. Haren en zeepresten zorgen in de badkamer dan weer voor de verstopte leidingen.

Veeg uw borden dus goed af met een doek vooraleer u die afspoelt. Geef ook geregeld uw doucheput en wasbakken een diepgaande reiniging. Verwijder regelmatig haar en andere viezigheid en gooi nooit maandverbanden en tampons in uw toilet. Nog steeds last van een verstopte afvoer? Giet een handvol soda in uw afvoer, en spoel weg met heet water of azijn. Deze middelen zorgen ervoor dat het water opnieuw vlot door de afvoer stroomt.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak