Tot
€10

korting*

Voorkom een verstopt toilet: dit mag u niet doorspoelen in de wc

Voor sommige voorwerpen lijkt een wc de ideale afvalplek. Vochtige doekjes, tampons, olie … U zou ervan schrikken welke voorwerpen in het riool terechtkomen. Maar veel van die voorwerpen zorgen voor een verstopte wc en zijn nefast voor rioolzuivering. Het zou u zomaar eens overkomen dat u te maken krijgt met een badkamer vol water omdat het toilet niet meer doorloopt. Natuurlijk kan u deze aard van verstopping vermijden. Welke voorwerpen kunnen geen kwaad en welke dingen mag u absoluut niet doorspoelen in de wc? Een overzicht.

1. Vetten veroorzaken verstopte wc’s

Veel vetten moeten binnengebracht worden bij het containerpark. Om die extra moeite te vermijden, spoelen velen olie of vet door de wc. Maar als vet afkoelt, gaat het stollen. Die grote brokken vet gaan zich dan opstapelen in de leidingen waardoor die na verloop van tijd kunnen verstoppen. Gevolg? Je toilet zal overstromen. Spoel dus absoluut geen frituurolie of andere vetten door de wc, maar verzamel het in een plastieken fles en deponeer het in een verzamelpunt.

2. Hygiënische producten

Maandverbanden, tampons en andere hygiëneproducten zijn uit den boze. Vrouwelijke hygiëneproducten absorberen vocht en zetten uit. Wanneer die dus terecht komen in de wc, is het niet vreemd dat die uitzetting de leidingen zullen verstoppen. Er staat niet voor niets een klein vuilnisbakje naast de toiletpot.

3. Vochtige doekjes zonder label veroorzaken een verstopte wc

Veel mensen gebruiken liever vochtige doekjes dan toiletpapier. En er bestaan veel soorten: make-up doekjes, babydoekjes, billendoekjes, schoonmaakdoekjes. Maar veel van die doekjes zwellen op en breken niet af wanneer ze in de toiletpot terechtkomen. Op die manier stapelt de vuiligheid zich op en is een verstopt toilet niet meer veraf. Maar niet getreurd: er bestaan wel degelijk vochtige doekjes die door de wc gespoeld mogen worden. Deze kan je herkennen wanneer er op de verpakking een logo staat met een toiletpot. Andere vochtige doekjes gaan dus beter de vuilnisbak in.

4. Chemicaliën en medicijnen

Het doorspoelen van chemicaliën zoals verf, terpentine, zoutzuur, medicijnen en drugs veroorzaakt niet meteen een verstopt toilet, maar vormt een zeer groot probleem voor de waterverontreiniging. Veel toiletwater belandt in riolen of gaat door naar een zuiveringsinstallatie. Het is helaas bijna onmogelijk om alle schadelijke middelen te elimineren. Zo bestaat er een kleine kans dat deze nefaste producten in de drinkwaterstroom terechtkomen en die dus onze gezondheid aantasten. Chemicaliën en medicijnen horen dus thuis in de box voor klein gevaarlijk afval.

5. Etensresten

Ook etensresten zijn beter af in de vuilnisbak dan in het toilet. Ze zijn vaak te groot om de leidingen te trotseren en zorgen voor verstopte toiletten. Deponeer die resten dus zeker in de vuilzak en niet in het toilet.

Wat mag dan wel en verstopt het toilet niet?

Wc-papier, vochtig wc-papier met een toiletlogo, dranken, vloeibare restjes eten en water met schoonmaakmiddel zijn normaal gezien niet nefast voor het toilet. Voorkom dus met deze tips dat uw rioolbuizen verstoppen en draag uw steentje bij aan een optimale waterzuivering en schone rivieren, kanalen en meren.

Heeft u ondanks deze regels toch te maken met een verstopte wc? Schakel dan de hulp in van een professional om het probleem te verhelpen.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak