Afvoer kiezen voor huishoudtoestellen en sanitair

De juiste afvoer plaatsen op uw huishoudtoestellen en sanitaire voorzieningen is van groot belang. De afvoeren monden uit in de riolering en u wilt verstoppingen en onfrisse geuren koste wat het kost vermijden. Daarom moet uw afvoer nauwkeurig geplaatst worden. Maar een afvoer voor een toilet is anders dan een afvoer voor een wastafel. Met deze tips leer je welke afvoeren er bestaan en waarvoor deze geschikt zijn.

Materiaalkeuze

Allereerst is het materiaal waaruit de afvoer gemaakt is zeer belangrijk. Dikke buizen die goed bestand zijn tegen heet water zijn aangeraden. Vandaag wordt meestal gebruik gemaakt van kunststofbuizen. PVC (polyvinylchloride), PP (polypropyleen) en PE (polyetheen) zijn de vaakst voorkomende materialen. De gladde binnenwand en waterdichtheid zorgen altijd voor een goede doorstroming van afvalwater. Bovendien zijn ze gemakkelijk vervangbaar.
Daarnaast bestaan er ook koperen en gegalvaniseerde buizen. Die zijn iets goedkoper dan kuststofbuizen, maar een technische kennis bij de plaatsing is vereist. Vandaag komen die wel minder voor.

Enkele tips om de juiste materialen te kiezen

  • Gebruik uitsluitend materialen van hetzelfde merk.
  • Koppelingen en aansluitingen in verschillende soorten kunststof kunnen de doorstroming van het afvalwater positief beïnvloeden.
  • Let op dat u buizen voor sanitair water en centrale verwarming niet door elkaar haalt! Buizen voor sanitair water zijn speciaal behandeld, waardoor het water dat uit die buizen komt niet drinkbaar is.

Waar moet u op letten wanneer u een afvoer plaatst?

Bij de plaatsing van een afvoer is het aangeraden om op elk sanitair toestel een geurafsluiter of sifon te plaatsen en de buizen te voorzien van ontstoppingsputjes, bezinkputjes en vetvangers. Zo vermijdt u geurhinder en wordt het water sneller afgevoerd. Dergelijke tussenstukken verlagen ook het risico op verstopping. Denk hier dus goed over na als u zelf aan de slag gaat met uw afvoeren.

Daarnaast zijn ook de diameter en de helling van de buizen belangrijk. Een te rechte buis laat water niet goed wegstromen. Zorg dus dat de helling klopt.

Er zijn nog veel meer zaken waar u op moet letten bij aansluiting van een afvoer op uw sanitaire voorzieningen of huishoudtoestellen. Vraag desnoods om hulp als u hierover twijfelt.

Afvoer voor sanitaire voorzieningen

Douche

Als u een afvoer op een douche plaatst, heeft u een afvoerplug, sifon en afvoerbuis nodig. Zorg dat er voldoende niveauverschil is, zodat het water zeker de juiste richting uitstroomt. Bovendien moet de diameter van de buis voldoende breed zijn om grote hoeveelheden water de baas te kunnen.

Toilet

Ga bij de plaatsing van een toiletafvoer na dat er zo weinig mogelijk bochten in de leidingen zitten. De dichtheid van het afvalwater bij het doorspoelen is immers groter dan bij een wastafel. Bekijk ook goed waar de afvoer moet komen. Soms zit de afvoer verstopt in de muur, bij andere toiletten zit die vaak onder de toiletpot.

Lavabo

Plaatst u een afvoer op uw wastafel? Dan hebt u een sifon nodig. Meet de grootte van de sifon goed op voorhand, zodat de sifon zeker past op de lavabo. Er bestaan verschillende soorten sifons. Een P-sifon laat het water horizontaal wegstromen. Een S-sifon heeft een extra bocht, zodat het water recht naar beneden stroomt. En een telescopische sifon ten slotte, wordt verder van de wastafel geplaatst. Dat is bijvoorbeeld handig als je de wastafel in een meubel inbouwt.

Afvoer voor huishoudtoestellen

Om een wasmachine of vaatwasser aan te sluiten op de riolering heeft u een flexibele slang nodig op een strategische plaats. Die slang wordt aangesloten op de afvoerbuis die meestal bestaat uit PVC. De beveiligingssystemen van dergelijke huishoudtoestellen zorgen ervoor dat grote hoeveelheden afvalwater niet snel, maar geleidelijk aan naar beneden lopen. Komt het water toch naar boven? Dan stopt de machine automatisch met pompen.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak