€5
korting*

Met deze tips vermijdt u gesprongen leidingen bij vorst

Het vriest dat het kraakt buiten. Vriestemperaturen zijn niet gezond voor waterleidingen, -meters en -kranen. Slechter nog, ze kunnen er zelfs beschadigd of defect door raken. Natuurlijk kunt u enkele maatregelen treffen om vorstschade aan uw waterleidingen en -kranen te voorkomen. Met deze tips geeft u een gesprongen waterleiding door extreme koude geen kans. Loopt het toch mis? Dan leest u hier wat u kunt doen met een bevroren of gesprongen waterleiding.

Wat kunt u doen om uw leidingen vorstvrij te houden?

De plaats van de leidingen, de hoeveelheid wind, de mate van isolatie en de temperatuur zijn allemaal van invloed op de waterleidingen. Er zijn enkele gemakkelijk toepasbare tips die u helpen uw leidingen vorstvrij te houden in de koude wintermaanden.

1. Vermijd tocht in de ruimtes

Elke ruimte met een watermeter of hoofdkraan, moet tochtvrij zijn. Sluit kieren en naden goed af. Let vooral op in de kelder, want die is vaak slecht geïsoleerd. Controleer de kelderramen, vervang eventueel gebroken glas en dicht tochtende deuren af. Enkel zo zal ijzige buitenlucht de waterleidingen niet laten bevriezen.

2. Isoleer de waterleidingen en pak meters en putten in

Uit voorzorg is het verstandig om uw waterleidingen te isoleren. Gebruik daarvoor isolatiemateriaal, een elektrisch verwarmingslint of desnoods een deken. Zeker de leidingen die zich dicht tegen de buitenmuur of in de kelder bevinden, hebben goede isolatie nodig. Daarnaast draait u beter elke kwetsbare en slecht geïsoleerde leiding dicht. De waterleidingen en kranen in de tuin, bijvoorbeeld. Tijdens de vrieskou gebruikt u die toch niet. Ook watermeters en -putten kunnen wel een laagje isolatiemateriaal gebruiken tijdens de koude dagen.

3. Thermostaat niet lager dan 14°C

Als u weet dat het zal vriezen, doet u er goed aan om de thermostaat binnen niet lager dan 14°C te zetten. Ook wanneer u er niet bent. Draai alle radiatoren een klein beetje open en vermijd ijzige lucht binnenshuis. Ook ruimtes waar de leidingen zich in het dak of in de kelder bevinden, dienen warm te blijven. Met deze gemakkelijke tip kunt u al heel wat problemen voorkomen.

Toch een bevroren of gesprongen waterleiding, -kraan of -meter?

De belangrijkste tip die we u meegeven: wees voorzichtig als het gaat dooien! Voorkom dat het water snel uit de hoofdkraan spuit en sluit de hoofdkraan af voor de dooi start. Daarnaast kunt u voorzichtig de bevroren leiding ontdooien. Doe dat nooit met vuur, maar gebruik hete lucht, warme doeken, warm water of een föhn.

Controleer de waterleidingen na het ontdooien op lekkages. Draai vervolgens de hoofdkraan langzaam weer open en schakel de stroom uit. Heeft u toch last van waterschade door de vriestemperaturen? Neem dan zeker contact op met uw verzekeraar, want schade door gesprongen of bevroren leidingen is altijd gedekt door de inboedelverzekering.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak