Het regent buiten pijpenstelen. Het water valt met bakken uit de lucht en u merkt dat de rioolputjes op straat het moeilijk krijgen om al het water te verwerken. Na enkele uren beslist u de was te doen in de kelder en bij het afdalen van de trap ziet u dat de kelder is ondergelopen. U beseft dat het water snel afgevoerd moet worden, want water kan heel wat schade kan aanrichten aan het gebouw, de meubels, funderingen en huishoudelijke apparaten. Zo vermijdt u ook ziektekiemen of schimmels in de muur en een defecte wasmachine. Lees snel verder en ontdek hoe u van start gaat met het ruimen van uw kelder.
Oorzaken van een ondergelopen kelder
Het kan u zomaar overkomen dat u van de ene op de andere dag met een ondergelopen kelder te maken krijgt. Hevige regenval, sneeuw die snel smelt, vuile regenpijpen, verstopte leidingen of een lek in de leiding zijn enkele mogelijke oorzaken. Voorkomen is beter dan genezen, dus let erop dat uw leidingen goed blijven doorstromen en er geen lekken en verstoppingen ontstaan. Als u toch met een ondergelopen kelder te maken krijgt, is het noodzakelijk om snel actie te ondernemen.
Voorbereiding op ruimen van uw kelder
Voor u het water begint te ruimen, schakelt u best eerst alle elektriciteit uit. Voorzie uzelf ook van beschermende kledij zoals handschoenen, een veiligheidsbril en waterdichte laarzen. Bacteriën, heet water en vuil krijgen zo geen kans. Zet alle ramen open, zodat de ruimte genoeg verlucht is. Soms gaat een ondergelopen kelder gepaard met onfrisse geurtjes, dus op die manier krijgen ook die geen kans.
Het water verwijderen
Water moet snel geruimd worden. U kunt het water handmatig verwijderen met een emmer, maar dat zal uren duren. Een gemakkelijke oplossing is een dompelpomp of een vlakzuiger.
Een dompelpomp
Een andere benaming voor een dompelpomp is een klokpomp. De pomp wordt volledig ondergedompeld in water en pompt het meeste water weg. Op de pomp is een tuinslang of carterslang aangesloten. Hoe groter de diameter van de slang, hoe sneller het water weg kan. Met een elektrisch snoer plugt u de pomp in de stroom. Let op dat de pomp niet te dicht bij het water aangesloten wordt op het elektriciteitsnet, want anders kunt u elektrische schokken krijgen! Gebruik een verlengsnoer en plug de pomp dus in een andere ruimte in.
Er bestaan verschillende soorten dompelpompen. Kies de juiste pomp, afhankelijk van de properheid van het water. Zit er veel zand in? Dan heeft u een andere soort dompelpomp nodig dan bij helder water. Informeer u dus voldoende, voor u een dompelpomp aanschaft of huurt.
Een dweilpomp
Met een dompelpomp krijgt u zo goed als alle water weg. Wilt u een volledig droge kelder? Dan heeft u een vlakzuiger of dweilpomp nodig. Een dweilpomp kan meer water verwijderen dan een dompelpomp. Regenwater of leidingwater kan makkelijk met deze pomp verwerkt worden, maar als er te veel zand of vaste delen in het water voorkomen, dan heeft een dweilpomp weinig effect. Vaak wordt eerst een dompelpomp ingezet en daarna een dweilpomp. De dweilpomp pompt water tot op 2 mm weg, waardoor uw kelder in een mum van tijd weer droog is.
Weet u niet hoe u hier zelf mee aan de slag gaat? Dan kunt u ook steeds een beroep doen op een ruimdienst. Zij helpen u met de juiste apparatuur ongetwijfeld snel verder.
Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen
De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!