Tips bij het plaatsen van een regenwaterput

Een regenwaterput, ook wel hemelwaterput genoemd, is een goede investering. Wie een regenwaterput heeft, verbruikt minder leidingwater en bespaart dus flink wat geld. Daarnaast dringt het water in de put niet zomaar de bodem in. U kunt het hergebruiken om de planten water te geven, het toilet door te spoelen en nog veel meer. Een regenwaterput is dus veel beter voor het milieu. Het is zelfs verplicht om een hemelwaterput te plaatsen wanneer u een woning (ver)bouwt met een nieuwe oppervlakte groter dan 40m². Hieronder geven we enkele tips waar u op kunt letten bij de plaatsing van een regenput.

Wat is de perfecte grootte van een hemelwaterput?

Size matters. Dat is zeker het geval bij een regenwaterput. Volgens de richtlijnen van de Vlaamse overheid berekent u de correcte grootte van uw regenput als volgt: reken 50 liter per vierkante meter dakoppervlak. Volgens de wettelijke verplichtingen moet het volume van een hemelwaterput minstens 5000 liter zijn. Als u nog wat budget over heeft, kies dan zeker voor een put die nog groter is. Het maximale volume van een regenwaterput is 10.000 liter. Als u uw woning later nog wilt verbouwen, hoeft u de regenput alvast niet meer te vervangen.

Welk materiaal kies ik voor mijn regenwaterput?

Hemelwaterputten bestaan uit kunststof of beton. Regenputten uit kunststof zijn lichter en makkelijker manipuleerbaar dan regenwaterputten uit beton. In de meeste gevallen zijn ze ook een stuk duurder. Het voordeel van een regenwaterput uit kunststof is dat die langer meegaat dan een put uit beton. Een betonnen regenwaterput kan echter ook duurzaam zijn. Laat u goed adviseren door de vakmannen die de put komen installeren en maak de beste keuze.

Hoe vaak laat ik mijn regenwaterput reinigen?

Voor een regenput zonder filter is het aangeraden om die jaarlijks te reinigen. Een hemelwaterput met filter moet slechts om de 3 à 4 jaar gereinigd worden. Een regenwaterput kunt u perfect zelf reinigen met een hogedrukreiniger en een neutraal ontsmettingsmiddel, maar het vereist een goede voorbereiding. Een regenwaterput reinigen kost behoorlijk veel tijd: de put moet eerst leeggepompt worden en moet daarna nog een hele tijd droog staan. Wanneer u oude putten opent, kunnen giftige gassen vrijkomen. Zorg er daarom voor dat u altijd met twee personen aan de slag gaat. Bij twijfel neemt u best contact op met een professionele ruimdienst. Een professionele ruimdienst heeft immers de nodige kennis en apparatuur in huis om uw regenwaterput snel en veilig te reinigen.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak