€5
korting*

Waar zit mijn beerput?

De beerput is niet het eerste waar u op let bij de aankoop van een huis. Bijna elke woning heeft een beerput of septische put, maar hoe kunt u die vinden? En wat is het verschil tussen een beerput en een septische put? In deze blog geven we enkele tips om uw beer- of septische put makkelijker te herkennen.

Beerput en septische put

De ene put is de andere niet: een beerput is niet hetzelfde als een septische put. Een beerput bestaat uit slechts één deel en vangt enkel ‘zwart’ water op. Dat betekent dat alleen water en ontlasting uit het toilet hierin terechtkomen. Een septische put daarentegen, vangt zowel water van het toilet op, als huishoudelijk afvalwater. Daardoor bestaat een septische put uit meerdere compartimenten. Een beerput is niet verbonden met de riolering en moet dus regelmatig geleegd worden. Een septische put breekt het afvalwater relatief goed af en is aangesloten op de riolering. Het water dat via de septische put in de riolering terechtkomt, is meestal al redelijk goed gezuiverd.

Beerput herkennen

Als uw woning een beerput heeft, komt het afvalwater en de ontlasting uit uw toilet hier via een buizenstelsel in terecht. Het water trekt de grond in en de ontlasting zakt naar beneden. De ontlasting wordt grotendeels natuurlijk afgebroken, maar hoopt zich na verloop van tijd wel op. Het is dus erg belangrijk om de beerput geregeld leeg te maken.

Een beerput is niet aangesloten op de riolering en heeft altijd een deksel. De beerput kan dus zowel voor als achter de woning liggen. Een korte zoektocht zal snel duidelijkheid brengen: ga op zoek naar een blootliggend deksel in de voor- of achtertuin en ga even na of het niet de regenput is. Open de putten wel voorzichtig, want bij opening kunnen er giftige dampen vrijkomen.

Septische put herkennen

Wanneer u naast een eventuele regenput geen andere put met deksel vindt aan de voor- of achterkant van uw woning, heeft u hoogstwaarschijnlijk een septische put. Die ligt meestal iets beter verborgen dan een beerput.

Een septische put is rechtstreeks aangesloten op de riolering en moet dus minder vaak geleegd worden. Toch is het mogelijk dat ook ophopingen in deze put overlast veroorzaken. Spoelt het toilet niet meer goed door of is er geurhinder? Dan is er hoogstwaarschijnlijk een probleem met uw septische put. Een professionele ontstoppingsdienst zoals Lazeroms kan met geur- en cameradetectie uw septische put opsporen en lokale problemen in of rond de put detecteren. En dat met zo weinig mogelijk breekwerk. Na ruiming van de septische put krijgt u een ruimingsattest: zo bent u zeker dat uw afvalwater correct door Aquafin verwerkt wordt.

Lazeroms, uw partner voor ruimen en ontstoppen

De vakmannen van ontstoppingsdienst en ruimdienst Lazeroms zijn uw helpende hand voor alle verstoppingen en ruiming van putten. Wij staan garant voor een snelle, efficiënte en grondige service. Bovendien bieden wij een nauwkeurige camera-inspectie en geurdetectie om te weten waar de problemen zich bevinden. 24/24 en 7/7 bereikbaar, want: gene plons, zonder ons!

Bellen Maak een afspraak